4 april 2016

Dries De Roeck / Innovatie en Interactie - Internet of Things


Dries De Roeck heeft een achtergrond in industrieel ontwerpen (productontwikkeling) en leidt alles wat te maken heeft met in-house onderzoek bij het creatieve bureau Studio Dott. Hij kwam dinsdag 15 maart spreken over innovatie en interactie.

Dries De Roeck begint z’n presentatie met de opmerking dat ‘the internet of things’ een leeg buzz-woord geworden is. Het is een woord geworden dat vandaag de dag haast alles kan betekenen.  Door de Big Data, die gekenmerkt wordt door z’n grote hoeveelheid, grote verscheidenheid en grote snelheid, hebben we nu een enorme hoeveelheid data waar we niet van meten wat er mee te doen. Een voorbeeld hiervan is  data.london.gov.uk, een website die alle data van Londen toont, maar er niet echt iets mee in de praktijk omzet. 



Volgens Dries De Roeck wordt er vandaag te veel gefocust op data en te weinig op de mensen. Het leven van mensen, zoals het echt is, zit vol wendingen en is niet altijd zo gesynchroniseerd zoals we willen of denken. We hebben nood aan goed functionerende digitale producten die ruimte laten voor de onvoorspelbaarheid van het alledaagse bestaan. Er moet meer worden gedacht in systemen, niet enkel in producten. Een app wordt te vaak bedacht als product en dan bekom je apps die je zeggen wanneer je je plant water moet geven omdat de makers denken aan ‘iets dat ons waarschuwt en ons een melding geeft’.

Om te illustreren wat hij bedoelde, haalde hij er PopBike bij - een app gemaakt ter gelegenheid van AppsForGhent. Het probleem in Gent is dat er daarheen de dag te weinig (stads)fietsen zijn voor toeristen die de stad willen ontdekken of pendelaars die hun werk met de fiets willen bereiken. Door het POP-device te integreren in de fiets willen ze een communicerend systeem creëren voor de stad Gent door gebruik te maken van sensor data en open data. Het POP-device is uitgerust met een  sensor die niet alleen de wegkwaliteit en de luchtkwaliteit meet, maar ook of je een ongeluk of aanrijding hebt gehad.  De app zou vertellen waar beschikbare fietsen zijn. Wanneer je een fiets gevonden hebt kan je via de app kiezen voor de gezondste route, de veiligste of de snelste, gebruik makend van de sensor data. De verzamelde data kan het device ook versturen naar de stad Gent, zodat zij weten welke fietspaden moeten hersteld worden of waar gevaarlijke plaatsen zijn en waar de meeste aanrijdingen gebeuren. Op die manier creëerden ze een volledig systeem met aandacht voor alle interacties en niet enkel een product dat op zichzelf staat tussen de elementen van dat systeem.







Afbeeldingen


London Assembly, (2016), London Datastore [ONLINE]. Beschikbaar op: http://data.london.gov.uk/[Geraadpleegd op 4 April 2016].
Studio Dott, (2014), PopBike - AppsforGhent [ONLINE]. Beschikbaar op: http://www.slideshare.net/concrete_creative/popbike-appsforghent [Geraadpleegd op 4 April 2016].

Geen opmerkingen:

Een reactie posten