9 mei 2016

Alexander Osterwalder / Business Model Canvas























Het Business Model Canvas is een tool om snel een overzicht te krijgen om het volledige business-idee. Het is een poster die het weergeven, discusiëren, ontwerpen, improviseren, uitdagen, draaien en kiezen van een business model vergemakkelijkt. Ik bespreek het hier in m’n blog omdat ik er de laatste tijd vaak mee in contact ben gekomen en ik wilde weten wat het precies is. Het Business Model Canvas was voor mij als een nieuw woord. Voor je ervan gehoord had, kwam je het nooit tegen, maar eens je weet wat het betekent, kom je het overal tegen.

Het Busisness Model Canvas is als tool is ontworpen door de Zwitser Alexander Osterwalder. Sinds hij het uitbracht is het onvermijdelijk geworden in de business wereld. Het kan zowel gebruikt worden bij start-ups als bij grote multinationals met lange tradities. Osterwalder heeft al een lange tijd onderzoek gedaan naar business-modellen en hij kwam telkens tot dezelfde constatatie: tijdens een businessmeeting is iedereen aan het praten en uiteindelijk weet niemand nog waar ze het over hebben. Om het in zijn woorden te zeggen: er is te veel ‘bla bla bla’.  Hij vond dus een noodzaak om een ‘taal’ te ontwikkelen om beter te kunnen discussiëren over bestaande businessmodellen, nieuwe op te bouwen en de onderlinge verschillen tussen diverse modellen te bediscussiëren. Post-its kleven op het canvas blijkt de manier te zijn om de zaak tangible te maken en het ideale medium van beelden en woorden om te beschrijven hoe de elementen van het businessmodel tezamen worden gezet. Het tastbaar maken van het business-model zorgt ervoor dat iedereen, zowel individueel als in groep, beter begrijpt waar er over gepraat wordt.

Het tweede grote voordeel die het Business Model Canvas biedt is dat het toelaat om business-modellen te ontwerpen. In plaats van verliefd te worden op het eerste business-idee, kunnen er verschillende business-modellen ontworpen worden met de tool. In een 15 minuten kan er een nieuw model ontworpen worden. Het voordeel is dat er meer geëxperimenteerd en ontdekt kan worden zodat er een betere selectie kan worden gemaakt. Hoe breder de waaier aan ideeën, hoe hoger het niveau van innovatie. Innovatieve business modellen kunnen de deur naar nieuwe mogelijkheden openen of het in staat stellen van dingen die niet mogelijk waren met de traditionele modellen.

Ten slotte maakt het Business Model Canvas het mogelijk om de business modellen te testen. Van wat er uiteindelijk op het canvas staat aan ideeën, zal altijd voor een deel bestaan uit hypotheses. Er zit dus altijd een risico aan verbonden door de gissingen. De ideeën kunnen logisch zijn en doordacht, maar je weet nooit of het zal werken. Een idee moet dus getest worden voordat het wordt gebouwd. De armchair-strategists moeten hun bureau stoel verlaten om te gaan testen of de hypotheses realistisch zijn. De Business Model Layer trekt de hypothese uit het business-model doordat er wordt achterhaald wat er echt waar moet zijn om het business-model te laten werken. Voor elke hypothese moet er een test worden ontwikkeld om alle risico’s weg te werken en het business-model overtuigend genoeg is. Door te testen wordt het businsess-model veranderd en aangepast zodat de kans op slagen wordt verhoogd.

Opbouw


Het Business Model Canvas bestaat uit negen delen. Ik heb gemerkt dat bij elke uiteenzetting dezelfde volgorde wordt gehandteerd, dus ik zal dezelfde overnemen.


1.       Customer Segments


In het vak van de customers worden alle types en soorten van klanten opgesomd die het bedrijf bedient of wil bedienen.
Wie is hij? Wat is zijn probleem en grootste zorgen? Wat wil hij verwezenlijken?  


2.       Value propositons


Bij de value proposion wordt specifiek verwoord wat het bedrijf aan die mensen levert aan waarde. Alle bundels van producten en services die het bedrijf creëert worden verwoord.
Hoe wil je hem of haar helpen om het doel te helpen verwezenlijken?

     3.       Channels


Het is via de kanalen dat een bedrijf ten eerste de interactie met de klant onderhoudt en ten tweede waarde levert.
Wat is de juiste manier om je klanten te bereiken?

      4.       Customer Relationships


De customer relationship omschrijft de relatie die het bedrijf met de klant wenst te onderhouden.
Is het een persoonlijke of gepersonaliseerde relatie? Is ze duurzaam? Hoe ga je als bedrijf nieuwe klanten verwerven en de huidige behouden?

      5.       Revenu streams


In het vijfde vak wordt beschreven hoe en door welk prijsmechanisme het bedrijf winst maakt.
Wat is jouw klant bereid om te betalen en hoe? Hoe ga je winst maken voor jezelf als organisatie?

      6.       Key Resources


In het vak van Key Resources wordt nagedacht welke infrastructuur nodig is om waarde te creëren, te leveren en winst te maken. 
Welke assets zijn onontbeerlijk? Zijn jouw key resources intelectuele eigendom en hoe ga je die behouden?

      7.       Key Activities


Vervolgens wordt nagedacht over wat een bedrijf moet doen om goed te presteren.
Wat moeten je doen en waar moet je zeer goed in zijn? Wat is een cruciale activiteit?

      8.       Key Partners


Daarnaast wordt ook nagedacht over wie als partner een bedrijf kan helpen om waarde te creëren.
Wie zijn jouw partners en hoe kunnen ze helpen in het creëren van waarde?

      9.       Cost Structure


Als laatste wordt de kostenstructuur vastgelegd. Eens men het businessmodel vastgelegd heeft, krijg je een idee over de kostenstructuur.  
Wat zijn de belangrijkste kosten nu ze beter te achterhalen zijn?




Bronnen



Afbeeldingen



Canvas, (2016), Think e-commerce [ONLINE]. Available at: http://www.canvas.be/video/het-eerste-kwartaal/voorjaar-2016/think-e-commerce [Accessed 9 May 2016].

Pimcy, (2016), Het Business Model Canvas [ONLINE]. Available at: http://www.pimcy.nl/business-model-canvas-lean-canvas-en-strategie-schets-vergeleken/ [Accessed 9 May 2016].


Informatie


Aste Gonzalo. (2012). Osterwalder explaining the Business Model Canvas. [Online Video]. 14 May 2012. Available from: https://www.youtube.com/watch?v=RzkdJiax6Tw. [Accessed: 9 May 2016].

Strategyzer. (2011). Business Model Canvas Explained. [Online Video]. 1 September 2011. Available from: https://www.youtube.com/watch?v=QoAOzMTLP5s. [Accessed: 9 May 2016].

Geen opmerkingen:

Een reactie posten