5 juni 2016

3D-printing / Brug tussen industrie en gebruiker


Additive manufacturing, of ‘3-D printing’ is door de jaren heen gegroeid als een waardevolle tool bij het maken van objecten die ervoor onmogelijk te maken waren m.b.v. de substractieve tools waarbij materiaal van het object wordt gehaald. De techniek heeft zich ook al nuttig bewezen in de medische wereld. De superlichte stukken die in elke mogelijke complexe vorm kunnen geprint worden, worden vaak gebruikt als knie- en heupimplantaten.

Industrial design is altijd al verwoven geweest met industrie en de beperken die industrie meebrengen. Die beperkingen zorgen ervoor dat er voor massa-geproduceerde producten bepaalde keuzes moeten worden gemaakt. Die keuzes worden gemaakt op basis van o.a. trendanalyses, gebruikersinterviews en ergonomische maten. Maar ondanks de beste intentie van de producent om het product te doen passen in het leven van de gebruiker, schiet het product af en toe tekort om volledig in de noden en behoeften van de gebruiker te verzien. 

Als een product niet voor 100% z'n functie vervult, zal het door
de gebruiker worden aangepast om dat wel te doen. 

Mensen zijn creatief en hebben de neiging om die producten aan te passen totdat ze in de ogen van de gebruiker wel hun functie vervullen. Dankzij open online platforms zoals Spark en online services die de 3D-modeler bij een 3D printer brengt zoals 3D Hubs is dit mogelijk via de 3D-printtechnologie. Hoewel 3D printen de afvalberg kan verkleinen ( een schuifplaatje met een afgebroken lipje van een afstandsbediening kan opnieuw geprint worden zodat het televisiebakje langer gebruikt kan worden), moet er aandacht worden gekeken hoe er ecologisch verantwoord kan omgegaan worden met deze techniek eens ze in de huishoudens komen. Tegenwoordig moet een product dat op de markt komt voldoen aan een hele reeks wetgevingen om de gezondheid van de mens en de kwaliteit van het milieu niet in gevaar te brengen. Wat gebeurt er als die controle wegvalt? In 2013 was door een reeks mass shootings - waarvan de bekendste die in een lager school in Newtown was - gun control in de V.S een thema dat vaak aanbod kwam in de media. Om de gun control te omzeilen en hun second amendment te verzekeren, richtten twee Texanen een website met 3D-bestanden op die het mogelijk maakt om een vuurwapen te printen.


Maar zover zijn we nog niet: nu vindt 3D printing nog vooral plaats in de industrie of in lokale FabLabs en niet bij de consument thuis. Een interessant project waarbij er gebruikt werd gemaakt de 3D-printtechnologie was GO van Layer, een made-to-measure 3D-geprinte rolstoel dat ontworpen is om te passen aan de individuele noden van een brede waaier aan handicaps en levensstijlen. De vorm van de zetel en de voetrust worden geproduceerd via biometrische informatie die door 3D-scan technologie is bekomen. Het resultaat is een rolstoel past op het lichaam van de gebruiker en die dat lichaam op de juiste plaatsen ondersteunt. 



Bronnen


Bronnen informatie


Tkacik, D. . 2015. Next Generation 3-D Printing. [ONLINE] Available at:http://engineering.cmu.edu/alumni/magazine/2015_spring/next_generation_3d_printing.html. [Accessed 6 June 2016].

Layer. 2016. GO. [ONLINE] Available at: http://layerdesign.com/projects/go/. [Accessed 6 June 2016].

Bronnen afbeeldingen


FastCompany, (2016), In Tanzania, This Startup Will Pay For Plastic Trash And Make 3-D Printer Filament [ONLINE]. Available at:http://b.fastcompany.net/multisite_files/fastcompany/imagecache/1280/poster/2016/05/3059311-poster-p-1-in-tanzania-this-startup-will-pay-for-plastic-trash-and-make-3-d-printer-filament.jpg [Accessed 6 June 2016].

Gary Hustwit, (2008), Objectified [ONLINE]. Available at: https://www.youtube.com/watch?v=e52fYCYiPok [Accessed 6 June 2016].

Layer, (2008), GO [ONLINE]. Available at: http://layerdesign.com/projects/go/ [Accessed 6 June 2016].

Geen opmerkingen:

Een reactie posten