29 maart 2016

Lezing Tony Fadell



Tony Fadell is een Libanese-Amerikaanse ingenieur, designer, ondernemer en investeerder. Als consultant bij Apple was hij degene die het concept van wat later de iPod zou worden voorstelt aan Steve Jobs, waarna laatstgenoemde enthousiast mee aan boord springt. Tony Fadell werd vervolgens vast aangenomen en werd uiteindelijk Senior Vice President of the iPod Division. In 2008 verliet hij het nest om Nest labs op te richten.  De Nest rookdetector en Nest thermostaat zijn de eerste stappen richting the connected/conscious home. Tot op de dag van vandaag zorgen we voor ons huis: er is een lek hier of er moet iets hersteld worden daar. The conscious home - zoals het vaak wordt genoemd - zou volgens Tony Fadell ons kunnen vertellen wanneer iets kapot zou gaan, zodat we proactief zouden kunnen reageren. Fadell verkocht Nest begin 2014 voor 3,2 miljard dollar aan Google. Vandaag de dag leidt hij de Google Glass divisie omdat hij ervan overtuigd is dat het ware potentieel er nog niet is uitgekomen. 

Het eerste prototype van de iPod  dat
Tony Fadell voorstelde aan Steve Jobs





De keuze voor Tony Fadell ligt dus voor de hand als je ziet wat hij en zijn teams waarvan hij deel uitmaakte, verwezenlijkt hebben. Ik koos voor een interview met  Scott Belsky, CEO van Behance, omdat op een korte tijd, Tony een reeks van heel interessante punten aanraakt over o.a. het belang van shipping, deadlines en mijlpalen en praten tot de juiste mensen. Ook het verschil in het beleid tussen Phillips en Apple en wat de gevolgen zijn voor de leden van het team boeit me enorm.

Vooraleer hij begon, had hij een klein woord over zijn carrière in Silicon Valley.
Als hij zijn carrière overloopt, bestond het eerste decenium fouten maken en daaruit leren. In het tweede decenium paste hij de kennis en de dingen die hij had geleerd toe. Nu, in het derde decenium mentort hij teams met de ervaring en de kennis die hij heeft vergaard.
Zijn interesse zal altijd bij zowel ‘atoms’ als bij ‘elektrons’ liggen, niet enkel ‘atoms’. Dit om de simpele reden dat alles wat we voelen, zien, proeven, ruiken,… zijn atomen. Om die reden wil hij verder bouwen met zowel atomen en zeer slimme elektronen.

Prototyping


Het eerste onderwerp dat hij bespreekt is prototyping. Er bestaan verschillende soorten en er is niet één juiste manier om het te doen.
Hij wijst er wel op dat je altijd het punt waar je met je product gaat differentiëren, moet prototypen. De reden waarvoor uw product bestaat, is omdat het iets anders of speciaal doet dan wat al bestaat. Je moet dus het echte probleem behandelen, en niet het eerste beste aspect prototypen dat gemakkelijk te maken is.
De reden hiervoor is omdat het punt waar je gaat differentiëren; het schema, het budget, het team en of de haalbaarheid bepaalt. Het is dus belangrijk om dit aspect zo diep mogelijk te bekijken zodat je een zo goed mogelijk beeld hebt van het idee.

Uiteindelijk werd Tony Fadell 
Senior Vice President van de iPod divisie 


Doorgaan of opnieuw beginnen?


Volgens Tony Fadell zijn er twee soorten situaties waarbij je de beslissing moet nemen om het project te aborteren of de ontwikkeling te laten doorgaan.
De eerste situatie is een situatie waarbij je producten of diensten aan het ontwikkelen bent die gelijkaardig zijn aan voorgaande projecten. Door de ervaring die je doorheen je carrière hebt opgebouwd heb je een gevoel ontwikkeld die je zegt hoe ver je het project kan laten leven zonder dat het weken voor je het op de markt brengt ineenstort.
In het tweede geval ontwikkel je een product waarbij je geen idee hebt of het haalbaar is. In dat geval haal je er experten bij. Luister naar de experten, maar wees kritisch. Soms kunnen zij ook fout zijn.

Deadlines en mijlpalen


Deadlines zijn belangrijk voor twee redenen, legt Fadell uit. De eerste is omdat ze vermijden dat een project te lang aansleept zonder dat er dingen worden gerealiseerd of mijlpalen worden bereikt. Als dit zou gebeuren verliest het team zijn interesse en zijn ze gefrustreerd en niet meer emotioneel betrokken met het project. Het bereiken van mijlpalen bij deadlines betekent dat je iets hebt geleerd. Deze nieuwe kennis zal de inhoud van de volgende mijlpaal bepalen. Daarbij kan je ook teruggaan naar de vorige mijlpaal als het fout gaat.
Ten tweede reden waarom deadlines belangrijk zijn, omdat je iets op de markt moet brengen. “Waarom?”, vraagt Tony Fadell zich luidop af. Omdat het belangrijk is dat de mensen die deel uitmaakten van het team iets op hun cv kunnen zetten. Ze moeten bij hun volgende sollicitatie kunnen tonen dat ze iets hebben verwezenlijkt of dat ze op z’n minst iets hebben geleerd.


Pitchen


Volgens Tony Fadell zijn er drie belangrijke aspecten bij pitchen: passie, presentatie en partnership.
Ten eerste is het belangrijk dat je je project met passie verkoopt, dat spreekt voor zichzelf. Maar het is ook belangrijk om met een bepaalde doordachtheid voor de dag te komen, waarbij je echt introspectief bent om goed te communiceren.  
Presentatie houdt in dat je met voldoende oog naar de details hebt gekeken zodat de mensen die aan de andere kant van de tafel zitten zien dat je begrijpt wat er nodig is om dit product te maken. Je moet laten overkomen dat je weet wat de risico’s inhouden en de uitdagingen waarvoor je zal staan doorheen het hele proces. Het is belangrijk dat je zij zien dat je weet dat het geen walk in the park wordt.
Tenslotte is ook nog partnership: dat zijn de mensen aan wie je je idee aan het verkopen bent. Het is van kapitaal (snap je’m?) belang dat je je verhaal verteld aan de juiste mensen, de beslissingsmakers. Je moet je verhaal vertellen die verder kijken dan het rationele en ook emotioneel betrokken zijn. Daarbij moeten zij je de hulp beteken voor jouw team wanneer andere teams het project willen saboteren.
Belangrijk bij de keuze van de mensen waaraan je verhaal gaat vertellen, is het nakijken van hun trackrecord. Als voorbeeld vergelijkt hij twee voormalige werkgevers. Phillips gaf vaak groen licht aan het beginstadium van een productidee, maar voor elke 10 projecten, 9 sneuvelden en ze sneuvelden niet in de beginfase, maar weken voor ze op de markt werden gebracht. Het was niet lastig om groen licht te krijgen en het project te starten, maar om het product op de markt te brengen. Apple werd bestuurd met een tegenovergestelde visie: minder dan 2% projecten sneuvelden ooit in Cupertino, maar het was zeer lastig om een project te starten.


Terwijl Apple vroeg in het ontwikkelingsproces projecten de kiem in smoort,
laat Phillips bij negen op de tien projecten het proces duren
om het dan uiteindelijk toch het project te aborteren
 weken voor het op de markt zou gebracht worden. 


Twijfel


Twijfel is er altijd en zal er altijd zijn, zegt Tony Fadell. Wanneer je probeert te vernieuwen en te innoveren zal er altijd twijfel en onzekerheid zijn. Als dat er niet is, is het te gemakkelijk, ben je niet ambitieus genoeg, push je de grenzen van het mogelijke niet ver genoeg. Geen twijfel kan ook betekenen dat je niet diep genoeg bezig bent met de details omdat je het probleem nog niet ziet of begrijpt. Aan het einde van de dat moet het voelen zoals je op een rolercoster hebt gezeten, want indien je niet dit gevoel hebt gehad dan ben je niet bezig met iets uniek. 

Bronnen


Presentatie




99U. (2012). Tony Fadell: On Setting Constraints, Ignoring Experts & Embracing Self-Doubt. [Online Video]. 5 June 2015. Available from: https://www.youtube.com/watch?v=TT0kUbMixe4. [Accessed: 29 March 2016].

Informatie 

Wikipedia. 2016. Tony Fadell. [ONLINE] Available at: https://en.wikipedia.org/wiki/Tony_Fadell. [Accessed 29 March 2016].

Vanity Fair. (2014). Tony Fadell and Rem Koolhaas on Design in the Digital Age. [Online Video]. 5 June 2015. Available from: https://www.youtube.com/watch?v=YiSl0gVfLrw. [Accessed: 29 March 2016].

Bloomberg. (2015). Nest CEO Tony Fadell: Studio 1.0 (Full Show 11/04). [Online Video]. 5 June 2015. Available from: https://www.youtube.com/watch?v=TT0kUbMixe4. [Accessed: 29 March 2016].

Afbeeldingen 

Apple, (2001), Apple iPod 1st Gen [ONLINE]. Beschikbaar via :http://www6.pcmag.com/media/images/209199-6-apple-ipod-1st-gen.jpg [Accessed 29 March 2016].

HD Wallpapers, (2014), iPod Exploded View [ONLINE]. Beschikbaar via :http://www.iphonehdwallpapers.net/apple/wallpapers-ipod-exploded-view [Accessed 29 March 2016].

Pari Dukavic, (2014), Tony Fadell [ONLINE]. Beschikbaar via :http://www.fastcodesign.com/3035239/innovation-by-design-2014/nest-hatches-a-connected-home-boom [Accessed 29 March 2016].


Silvian Linn, (2014), iPod Presentation Model [ONLINE]. Beschikbaar via :http://www.cultofmac.com/124565/an-illustrated-history-of-the-ipod-and-its-massive-impact-ipod-10th-anniversary/ [Accessed 29 March 2016].

Geen opmerkingen:

Een reactie posten